Amalgam dolgu diş çürümesinin neden olduğu boşlukları doldurmak için yaygın olarak kullanılan bir diş dolgusu malzemesidir. Amalgam dolgular gümüş dolgulara benzeyen bir dolgu çeşididir ancak gümüş dolgular ile karıştırılmaması gerekir.
Bir dolgu maddesi olarak amalgam gümüş dolguya benzer bir görüntüye sahiptir ve metal karışımı dolgu çeşididir. Amalgam karışımı sıvı cıva, gümüşten oluşan bir toz alaşım, kalay ve bakırdan oluşur. Amalgam karışımında yüzde elli oranla sıvı cıva elementi bulunmaktadır. Civa; gümüş, bakır, kalay alaşımının reaksiyona girebilmesi ve birbirine bağlanarak amalgam oluşturması için gerekli bir elementtir.
Amalgam dolgular gümüş rengi gibi bir renge sahip olduğu için gümüş dolgu olarak adlandırılabilirler. Ancak amalgamı oluşturan malzemeler daha karmaşık bir yapıda olduğu için gümüş dolgu terimi yanlış olacaktır.
Amalgam dolgu yöntemi diğer dolgu türleri ile aynı uygulama prosedürlerine sahiptir. Amalgam dolgunun yerleşiminden önce diş çürükten arındırılır ve boş kalan bölge gerekli aletler ile kalıntılardan iyice temizlenir. Diş boşluğu dolgu malzemesi için şekillendirilir ve dolgunun uygulanmasına hazır hale getirilir. Diş hekimi amalgam macunu oluşturarak bunu dişteki boşluk alana uygular ve amalgam dolguyu şekillendirir. Dolgu boşluğa yerleştirildikten sonra amalgam dolgu kurumaya bırakılır.
Amalgam dolgu avantajları şu şekildedir:
Amalgam dolgu tedavisi ile uzun yıllar dayanıklı dolgulara sahip olunur. Her ne kadar diş renginde bir dolgu çeşidi olmasa da üst arka dişlerde yaygın olarak kullanılan bir dolgu çeşididir. Estetik olarak diş rengine yakın dolgular ile kıyaslanamasa da onlardan çok daha uygun maliyete sahiptir ve çok daha dayanıklıdır. Bu nedenle amalgam dolgu özellikle arka dişler için yaygın olarak tercih edilmektedir.
Haber, Duyuru, ve her türlü gelişmeden haberdar olmak için e-bülten aboneliğini yaptırınız